Antoni Castillo capitaneja del Ball de Bastons, entitat que protagonitza el Pregó
Antoni Castillo va començar l’any 1975 fent les primeres bastonades a Castellar. Havia vist ballar però encara no ho havia provat mai. En Pere Pujol, un amic que havia format part de la colla de l’any 1962, juntament amb Joan Munt i Santi Munt, va engrescar-lo. Des d’aleshores, i de forma ininterrompuda, Antoni Castillo ha format part del Ball de Bastons de la vila. Enguany, l’entitat celebra els 90 anys d’història i, per aquest motiu, l’Ajuntament els va proposar formar part activa del Pregó de Festa Major 2014, juntament amb l’humorista Ramon i l’empresa castellarenca Show Factory.
· Quan es va crear el Ball de Bastons?
Es va iniciar a Castellar l’any 1924 gràcies a tres nois nouvinguts de Granera: l’Enric Comellas, el Simó Pou i el Vilaclara, que van aplegar més nois. Hi va haver altres colles; el 1932, 1940, 1950 i 1960. No van ser activitats continuades, sinó que duraven entre dos i tres anys, fins que els seus membres se n’anaven a fer el servei militar. Abans, només els homes formaven part de les colles de bastons.
· Quan es van incorporar, les dones, al Ball de Bastons?
El 1975, amb l’obertura, Alfons Lluch i Rosa Casamada, entre d’altres, ens vam aplegar i vam reprendre el ball de bastons. Tots érem de la colla del Cali. Homes i dones ens vam posar en contacte amb Joan Munt, el traspassat mestre bastoner, perquè ens ensenyés a ballar.
· Quan us vau constituir oficialment com a colla bastonera?
L’any 1976 vam sortir a ballar. Els bastoners de Viladecavalls (ja desapareguts) ens van donar el que s’anomena ‘l’alternativa’, que és la benvinguda al món bastoner. El 1978 ja vam formar la colla de petits, així asseguràvem el relleu. I l’any 1979 els bastoners de Castellar vam organitzar la Quarta Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya. Des d’aleshores, la colla ha tingut una activitat ininterrompuda.
· Quins són els principis d’una colla bastonera com la vostra?
Cada colla té la seva manera de veure el ball de bastons. Per exemple, les colles que neixen d’un esbart dansaire, que no té balls propis, ballen el ball de…, és a dir, d’una altra colla que d’alguna manera imita. Per amistat, aquestes colles ensenyaven el ball a altres esbarts. Nosaltres, el Ball de Bastons de Castellar, vam formar part de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i fèiem congressos per, sovint, debatre com ha d’actuar una colla. Som partidaris de la idea que una colla bastonera sempre ha de buscar el seu propi estil, el que més s’ajusti a la seva manera de fer, però sense imitar una altra colla.
· Com us ho feu per aprendre a ballar el ball de bastons, doncs?
Procurem la formació dels mestres bastoners. Que aprenguin estils però no per incorporar-los a la pròpia colla, sinó perquè, si un altre poble vol formar una colla bastonera, nosaltres puguem ajudar-los a trobar el seu estil, el seu propi camí. Tenim una forma de ballar única, fem els sotacames i repics d’una determinada manera i diferenciada d’altres colles, i també el nostre vestuari i les músiques. Moltes d’elles són pròpies del lloc on es balla; d’altres, són populars catalanes adaptades, com per exemple L’Hereu Riera, El ball de la civada, El gegant del Pi…
· Hi ha rivalitat entre colles?
No hi ha competició, gens ni mica. Cada colla mostra el que fa, té les seves característiques, però mai copia el que fa una altra colla. Aquesta és la riquesa del ball de bastons, respecte d’altres manifestacions folklòriques i populars.
· Quants balladors té la colla de Castellar?
Ara som entre 25 i 30 balladors. Cap als anys 80 vam arribar a ser 70. Teníem quatre colles diferenciades: petits, joves, grans i veterans. Ara som la colla de petits i la de joves i grans, que ballem junts.
· Quina és l’època de més activitat?
L’activitat més forta és a partir de l’abril, amb la Diada de Rams, i fins al mes d’octubre, tot i que no pararem fins al desembre, perquè actuem per la Marató de TV3. Fem entre 15 i 20 ballades l’any. Els mestres som el Joan Prat i jo mateix, i la Sara Castillo s’encarrega de la colla de petits.
· Com encareu el Pregó de Festa Major 2014 a Castellar del Vallès?
Va ser una gran sorpresa que comptessin amb nosaltres per formar part del pregó. Enguany celebrem els 90 anys d’història i per això ens van convidar, des de l’Ajuntament, a formar-ne part. Ja està tot pensat però no puc explicar gaire detalls, és una sorpresa. El que és clar és que els bastoners no podrem ballar, als Jardins, o sigui que l’acte anirà en un altre sentit, amb un humorista i una performance i tot. o capitaneja del Ball de Bastons, entitat que protagonitza el Pregó d’aquest divendres
Marina Antúnez Veure aquesta entrevista a l'actual