L’entitat

Què fem?

Som una entitat Castellarenca dedicada principalment a la preservació d’aquesta dansa tradicional i popular de Catalunya. Fem difusió i ensenyament del balls característics de Castellar del Vallès. En actiu durant tot l'any participen en ballades al poble i a diferents indrets de la geografia catalana. Cada colla de ball de bastons té els seus balls i estils de picar diferents. Això crea una diversitat en el món bastoner única dins de la cultura catalana.

L’objectiu principal de la nostra entitat és formar balladors i balladores des dels 5/6 anys per mantenir viva aquesta tradició al nostre poble.

Qui som?

El Ball de Bastons de Castellar el formen els membres de la junta, els mestres bastoners, els caps de colla, els músics i els balladors de totes les edats. Desde els més petits de casa fins als més grans, que tinguin ganes de passar-ho bé, moure el cos i fer una activitat en família.

On ens podeu trobar

Els bastoners de Castellar ens trobem a l’escola St.Esteve per assejar. Tothom qui vulgui apendre a ballar, està convidat a venir.

La colla de grans assagem el primer i últim divendres de cada mes de 21h a 22h.

I la Colla de joves tots els dimarts a les 17:00.

I la Colla de petits tots els dijous a les 17:30.

Els nostres orígens

A principis del segle XX el Ball de Bastons a Castellar del Vallès es va iniciar amb l’arribada al poble d’uns joves de Granera (Comelles, Vilaclara, …) a l’any 1924 formant-se la primera colla bastonera del poble.

Al llarg de tots aquests anys hi han hagut diverses Colles, la del 1924, la dels 30, la dels 40, la dels 50, la dels 62, generalment amb diferents components cada una. I no és fins l’any 1976 que s’inicia una etapa d’activitat continuada fins els nostres dies. Cal destacar que fins la Colla del '62 els seus membres han sigut sempre 8 nois, sent a partir del '76 que s’incorporen les noies i es passa a 16 balladors/es.

La Colla de Petits es va crear el 1978 amb motiu de la 4ª Trobada Nacional de Catalunya a Castellar de l’any següent.

En el 1985 es va inaugurar el monument al Mestre Bastoner Joan Munt i Girbau a la plaça d'Albert.

En els últims anys hem organitzacitzat a Castellar del Vallès la 1ª Trobada Bastonera Infantil de Catalunya i la 1ª Bastonada del Vallès l'any 2009. Ja en le 2014 vam tenir l'oportunitat de participar en el pregó de festa major per celebrar que la colla de castellar feia 90 anys d'història.

L'any 2016 vam tenir l'oportunitat de participar en el 39è Aplec Internacional celebrat a Perpinyà i vam repetir visita, en el 2018 en la 2ª Diada d'Adifolk. Altres sortides que la colla ha fet han sigut l'agermanament de Castellar amb la vila de Carcassona i de La Higuera a Jaen.

Informació

Ball de Bastons de Castellar del Vallès

El Mirador (bústia 7)
08211, Castellar del Vallès
937142335
bdbcastellar@gmail.com

Comparteix emocions

Vine a ballar amb nosaltres

Ens trobaràs a
l'Espai Tolrà
Castellar del Vallès